Místo pro vzdělání nejmenších v oblasti Unga v Keni

Vzdělání, vzdělání a zase vzdělání!

Vzdělání je to, co posouvá všechny dál. A tak vznikl úžasný projekt školky pro nejchudší v zapadlém koutu Keni. U zrodu stál zájem, nápad a odhodlání. Společnou řeč našli Honza Havlíček z Čech a Kennedy Okombo z tamní komunity. Název projektu i neziskové organizace a následně také školky vznikl podle jména holčičky Rael, která měla velmi těžké dětství. Vyrostla v dětském domově. Český tým Honza, David a Šárka ji poznali při své návštěvě Keni. 

Nezisková organizace Rael u vzniku školky.

Po prvních přípravných aktivitách, nalezení pozemku a menších sbírkách vznikla nezisková organizace Rael z.s.. Díky existenci neziskové organizace se podařilo uspořádat větší akce a sehnat více sponzorských darů na rozvoj. 

Tak se 3. ledna 2019 otevřely dveře školky a první děti našly vedle výuky i zázemí. Mezi 75 dětmi rozdělenými do tří tříd jsou i děti pocházejí z nejchudších rodin. Většinou to jsou sirotci nebo mají jen jednoho rodiče. Anebo je jeden z rodičů vážně nemocný. Dětem je tak poskytnuta péče učitelů a navíc mají zabezpečené i jídlo. Jejich školné a stravné je hrazeno z dalších sponzorských příspěvků.

Nezůstalo jen u školky.

V dalších letech byla vybudována studna, kuchyň a jídelna. V současné době už fungují další dvě třídy základní školy. Škola v čele s paní ředitelkou zaměstnává učitele, kuchařky, strážné, uklízečky. Je tak zabezpečen chod školky i školy a hlavně je postaráno o vzdělání dětí. Vše je koordinováno týmem v České Republice.

Budoucnost pro děti i dospělé.

Další plán je vybudovat místo, kde by se děti mohli scházet ve volném čase a dovzdělávat se. A stejně tak i místní dospělí. Vzdělávacím místem se má stát knihovna s literární kavárnou. Pro nás možná běžná věc. Ale na tamní poměry je to něco velkého, co nemá obdoby. Něco takového výrazně ovlivní komunitu a pomůže jí růst. Knihovnické služby budou pro návštěvníky zdarma. Ze zisku v kavárně budou vypláceni zaměstnanci. Projekt přinese i další pracovní místa.

Buďte štědří a podpořte vzdělání

Naše společnost Cominvest CZ tento úžasný nápad podpoří peněžním příspěvkem. Přestože se jedná o velký cíl, hodnota peněz u nás a v Africe je naprosto odlišná. Není třeba milionů. Za pouhých 1000 Kč se toho dá v Africe pořídit hodně. Proto je každý příspěvek vítán a bude zodpovědně využit k vybudování knihovny. 

Vedle finančních příspěvků na knihovnu a kavárnu, lze přispět i nákupem dárku. Dárky v podobě afrických šperků, tradičních oděvů, keňské kávy, pohlednic, kalendářů a obrázků vyrábí místní lidé nebo samy děti. Můžete tak pořídit i hezký vánoční dárek a spojit příjemné s užitečným.

Připojte se k nám a přispějte, prosím, na místa, která jsou kvůli covidové situaci trochu opomíjena. Lidé v Keni se snaží. Ale potřebují pomoc z vyspělejších zemí. Na oplátku se starají o přírodní bohatství nás všech. 

Přispět můžete přímo na transparetní účet 2501302196/2010.
Nebo prostřednictvím www.donio.cz/knihovna-a-literarni-kavarna-v-keni

Vše o projektech Školka pro Rael se dozvíte na www.skolkaprorael.cz

Sledujte nás

Zavolejte nám
+420 548 531 123

nebo napište zprávu